maanantai 7. heinäkuuta 2008

Unista


Oletetaan, että unet tulevat piilotajunnasta - missä sillä on kollektiiviset rakenteet ja symbolinen tapa ilmaisuun - sekä myös persoonalliset rakenteet.

Mitä unet näyttelevät ihmisen psyykkisessä taloudessa ja elämän kokonaisuudessa.

Unet ovat yksilön psykologisen tekijöiden verkoston osia - Jung on nimittänyt unien jäsennystä - siis, että ne näyttävät seuraavan tiettyä jäsennystä tai hahmoa - individuaatioprosessiksi.

Unien tulkinta merkitsee myös, että unet pitää kirjata ylös ja niitä pitää tarkastella pidemmällä aikavälillä, jotta huomaisi mitä niistä nousee esiin. Useat ihmiset näkevät toistuvasti unta samoista asioista -maisemista - hahmoista- tilanteista tai jostain muusta. Nämä voivat muuttua hitaasti - nopeutua tai hidastua rytmiltään - riippuen asianmukaisesta tulkinnasta asianmukaisen unennäkijän asenteessa - tietoisessa asenteessa. Tietoinen asenne siis vaikuttaa unen näkijän uniin ja niitä on helpompi kirjata ylös ja luoda tarkastelua - analyysiä - jossa sitten voidaan fokusoitua tiettyihin piirteisiin, joita unissa näkyy. Sanotaan, että unet kokonaisuudessaan esittävät ihmisen psyykkisen kasvun prosessia.

Unien tulkinta kannattaa aloittaa pelkästä mielenkiinnosta, koska ne ovat mielenkiintoisia "omassa vapaassa" tahdossaan mutta yhtä todellisia kuin valve elämä ja erottamaton osa ihmistä ja hänen kokonaisvaltaista toimivuuttaan tai toimimattomuuttaan. Unien merkitys on siis levon lisäksi mielenterveydellisesti tärkeää. Koska unet ovat osa luonnollista elämänrytmiä - niihin kannattaa myös suhtautua - ei maagisesti sävyttyneenä - vaan osana tiettyä vaihetta vuorokaudessa ja elämässä ja elämän kokonaisuudessa.

Unien varsinainen tulkinta ei ole siis salamyhkäistä tietoa vaan työtä unien parissa. Erilaisilla esineillä ja asioilla on oma subjektiivinen merkitys unimaailmassa - ja siksi jokainen uni on oma subjektiivinen unensa.

Terapiatyö unien kanssa on mielenkiintoista, koska defenssit eivät estä unien ja unikuvien läpipääsyä. Unien tulkinta on usein pitkällinen terapeuttinen prosessi ja sitä voi käyttää aivan tavallisen terapiatyön lisänä tukemaan työtä, jos se sopii vuorovaikutukseen asiakkaan ja terapeutin välillä.

Ei kommentteja:


Matkalle päästäkseen on pysähdyttävä...