torstai 15. toukokuuta 2008

Kartta


Muutamia perusoletuksia

Ihmisen mielikuvat ja todellisuus ovat eri asioita. Subjektiivisesti tunteet ja mielikuvat ovat totta mutta KARTTA ja MAASTO voivat olla erilaisia.

Jokaisella ihmisellä on siis oma yksilöllinen karttansa todellisuudesta. Ihmiset toimivat omien maailmaa koskevien havaintojensa - karttojensa ja niiden tuottaman merkityksen perusteella. On aivan eri asia - mitä maailma todella on. Voidaan sanoa, yleensä ei elämä (maasto) eikä todellisuus rajoita ihmistä, eikä toisaalta anna mahdollisuuksia. Oma karttaamme todellisuudesta ja VALINTAMME ja nimenomaan se millaisia valintoja pidämme karttamme ( mielikuviemme ) mukaan mahdollisena.

Kenen kartta vastaa sitten todellisuutta.

Ei kenekään ihmisen kartta ole "todellisempi" tai "todempi" kuin jokin toinen.

Mistä syntyy hyvä suhde?

Hyvä suhde syntyy, kun kohdataan toinen hänen omassa maailmassaan - kunnioitetaan toisen ihmisen maailmankuvaa ja VIESTITÄÄN sen mukaan.
(Joustavuus - empatia)

kaikella kokemuksella on rakenne. Mitä tapahtuu, kun rakennetta muutetaan? Yleensä, kun muutetaan rakennetta, kokemus muuttuu samalla. Ts. löydetään kokemuksesta uusia puolia positiivisia vahvuuksia - voimavaroja jne.

Mikä on viestin merkitys ja sen tulkinta?

Viestin merkitys toiselle ihmiselle on sen herättämä reaktio riippumatta viestijän tarkoituksesta. HUOMAA...viestin takana oleva tarkoitus ei ole sen merkitys, sillä merkityksen määrittää vastaanottaja, ei lähettäjä.

Olisiko tässä jotain ainesta esimiehille ja työhyvinvoinnille - http://www.suwantokuha.com/

Jokaisella ihmisellä on voima varat toisin sanoen - muuttumisen eväät ovat olemassa, vaikka sitä ei itse tietäisikään.

Jos yksikin ihminen voi tehdä jotakin - voivat muut oppia tekemään samoin. Tämä on joskus tärkeää, jos muutoksella haetaan lisää innovaatiota ja energiaa tai halutaan päästä sellaisista toimista, jotka kuluttavat energiaa ja lopulta johtavat uupumiseen ja välinpitämättömyyteen, joka ei voi olla kenenkään etu. Silti näin usein toimitaan. Koska ei tiedetä parempia tapoja toimia tai toimitaan väärän kartan mukaan, näin viedään lokaan - yhteistyö ja energisuus ja sitä kautta kannattavuus.

Ihminen tekee aina parhaat valinnat niillä resursseilla joita hänellä on milestään käytettävissään. Vaikka valinnat olisivat kuinka hulluja tahansa on se paras valinta? ...mitä henkilö voi sillä hetkellä tehdä oman karttansa perusteella. Jos tarjotaan parempi mahdollisuus hän todennäköisesti ottaa sen käyttöönsä.

Mieti seuraavia...
Jokainen reagointi - jokainen käyttäytyminen voi palvella VOIMAVARANA. asiaa kannattaa todella miettiä, sillä tuon voimavaran siirtäminen johonkin tuottavaan voi saada ihmeitä aikaan.

Henkilö ei ole sama asia kuin henkilö? jokaisen käyttäytymisen takana on myönteinen tarkoitus - palikoita pitää olla tarpeeksi monta, jotta syntyy valinnanvaraa...

Se jolla on eniten joustavuutta, onnistuu parhaiten? Remember - kommunikaatiossa ei ole epäonnistumisia - vain palautetta.

Ihmettele aina arkipäiväisiä asioita ja ole niitä kohtaan utelias ja kokeilunhaluinen. ole joustava ja valmis uusiin ratkaisumalleihin. Positiivisuus kääntää negativisetkin asiat positiivisiksi - kokeile!

Ole siis voimavarakeskeinen - mitä se on? siitä puhutaan paljon.
Voimavarakeskeisyys on on löytää asioiden positiiviset merkitykset ja uskoa omaan muutoskykyyn, olla siis voimavarakeskeinen.

Oikeastaan kaikki on oikein pyrkimyksissämme kohti positiivista tavoitetta.

Ei kommentteja:


Matkalle päästäkseen on pysähdyttävä...